Tret d’eixida al centenari d’Estellés des del País Valencià


La Plataforma Cívica Cent d’Estellés ha iniciat aquest matí al pati de les Sitges de Burjassot, poble natal de l’autor del Llibre de meravelles, una amplíssima i diversa programació d’activitats commemoratives que durarà tot l’any 2024 i que pretén homenatjar un dels referents culturals indiscutibles dels valencians i les valencianes en el centenari del seu naixement.

La convocatòria ha reunit nombroses representats de les associacions, entitats i col·lectius que formen part de la Plataforma, com ara Bassot, Kulturcrítics, Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, Fundació Sambori, Societat Coral El Micalet, Col·lectiu Ovidi Montllor, Ateneu de Bétera, Ca Revolta, El Tempir, Pen Català, Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Un entre tants; així com també treballadores del sector cultural i diverses personalitats polítiques i sindicals, activistes relacionades amb moviments socials i iniciatives cíviques i la família de l’escriptor.

L’acte ha començat a les onze del matí amb una passejada per diferents punts de la localitat, conduïda pel net del poeta, Vicent Anyó, que ha explicat alguns dels episodis fonamentals de la vida d’Estellés a l’alumnat de les escoles La Comarcal de Picassent i La Masia de Museros. Després de la intervenció de les portaveus de la plataforma, Mercè Martínez i Pau Alabajos, l’alumnat de Primària i Secundària d’aquestos dos centres educatius ha recitat vuit dels seus poemes més emblemàtics, com ara “Els amants” o “Assumiràs la veu d’un poble”.

Cent d’Estellés ha iniciat una programació d’activitats

Dins de la programació d’activitats previstes per a la celebració del centenari, que s’ha desglossat durant la roda de premsa, hi ha mig centenar de sopars Estellés, un concert col•lectiu a l’Auditori de Burjassot, una exposició itinerant, trobades d’escoles comarcals, una exhibició d’art contemporani, actes acadèmics a les universitats de la Xarxa Vives, xarrades, taules redones, presentacions de llibre, obres de teatre, espectacles de dansa, recitals de poesia i música en directe.

Així mateix, diverses universitats, ajuntaments, partits polítics, sindicats, editorials, revistes, centres educatius, ateneus, casals, associacions culturals i esportives s’han sumat a la commemoració del centenari i estan tancant actes que tindran lloc properament a pobles i ciutats de tot el domini lingüístic.

Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, entitat del Departamentde Cultura de la Generalitat de Catalunya que el 15 de febrer presentarà les activitats del’Any Estellés, ha traslladat el seu suport a la plataforma Cent d’Estellés i la voluntat decol·laborar i sumar esforços per divulgar l’obra del fill del forner.

Cent d’Estellés ha iniciat una programació d’activitats

Les representants de la plataforma han volgut acabar la seua intervenció fent una crida oberta a institucions publiques, iniciatives cíviques, teixit associatiu i moviments socials perquè organitzen i convoquen, des del seus respectius àmbits d’acció, activitats conmmemoratives que ajuden a la divulgació i la posada en valor de la figura de l’escriptor Vicent Andrés Estellés.

Per a obrir boca, el proper 3 de febrer Bassot ha organitzat una ruta literària amb Isabel Anyó, neta de l’escriptor, un recital de poesia i un dinar popular a la seu social de l’associació a Burjassot. Així mateix, el dimarts 6 de febrer tindrà lloc a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València la presentació del llibre “Vicent Andrés Estellés. La veu d’un poble”, una biografia del poeta, escrita per Pau Alabajos i publicada per l’editorial Sembra. En aquest acte es despenjarà una pancarta de 6 metres amb el logo commemoratiu dels Cent d’Estellés creat pel dissenyador Cèsar Amiguet.

*Fotos de Josan Piqueres

Logo de Cent d’Estellés, que ha iniciat una programació d’activitats