De Martí a Estelles a Burjassot 07/10/2024


De Martí a Estelles a Burjassot 07/10/2024

José Martí i Vicent Andrés Estellés, intel·lectuals compromesos amb els pobles cubà i valencià, units i homenatjats a València

L’Associació Valenciana d’Amistat amb Cuba “José Martí” ha organitzat un programa d’activitats amb la presència al País Valencià de la directora del Centre d’Estudis Martianos (Cuba), Marlene Vázquez

L’Associació Valenciana d’Amistat amb Cuba “José Martí” ha organitzat un programa d’activitats amb la visita de la directora del Centre d’Estudis Marians de l’Havana, Marlene Vázquez, qui també és assagista, investigadora i professora. Una de les principals activitats serà en el marc del Centenari Estellés, sota el títol “De Martí a Estellés. Cultura compromesa amb els pobles”, que permetrà posar en contacte a l’intel·lectual cubà José Martí, precursor del modernisme literari llatinoamericà i autor del poema sense títol, però identificat pel seu primer vers com a Cultivo una rosa blanca”, amb l’autor valencià natural de Burjassot, qui va escriure la seua coneguda poesia “Cançó de la rosa de paper” en homenatge al cubà d’aquell conegut verse senzill.

En este acte, que tindrà lloc el dilluns 7 d’octubre a partir de les 19’00 h en la Plaça Emilio Castelar (Ajuntament) de Burjassot, servirà per a homenatjar els dos intel·lectuals amb una ofrena floral i un recital poètic musical de la mà de Tomàs de los Santos, cantautor valencià, i Lucho Roa, cantautor xilé. A més, hi haurà parlaments de les organitzacions convocants i col·laboradores com la Comissió Estellés, Bassot, l’editorial l’Encobert, EUPV de Burjassot i l’associació valenciana d’amistat amb Cuba José Martí.

Seguidament, a la Casa del Poble (C/ Mestre Giner, 25) es presentarà l’única novel·la escrita per José Martí, Lucía Jerez, que ha sigut traduïda al valencià pel traductor i professor José A. López Camarillas, qui abordara la influència literària de Martí en Estellés. Per part seua, Vázquez exposarà la influència i la vigència del pensament martià davant els reptes actuals de la Humanitat, qui estarà acompanyada de José Luis Grosson, especialista en la genealogia de la família Martí a partir del pare valencià Mariano Martí.

D’altra banda, Vázquez sostindrà trobades amb càrrecs públics i representants polítics en Les Corts Valencianes, agents socials i professorat de la Universitat de València per a intercanviar sobre Martí i futures iniciatives per a l’estudi i divulgació de la vida i obra del més universal de tots els cubans. Cal recordar que l’any 2019, amb el suport de les forces del Botànic, es va aprovar una Proposició No de Llei (*PNL) en Les Corts Valencianes que posava en valor la figura de José Martí com a pont de solidaritat i intercanvi cultural entre els pobles valencià i cubà.

Marlene Vázquez actualment treballa en el projecte d’investigació “L’humor intel·ligent José Martí: ètica, poètica i identitat nacional”. És membre de la Unión Nacional de Escritores y Artistas de Cuba (UNEAC), de la Unión de Historiadores de Cuba (UNHIC). Ostenta la Medalla Raúl Gómez García, del Sindicato Nacional de Trabajadores de la Cultura, la medalla Aniversari 160 del Natalici de José Martí, que atorga la Casa Natal “José Martí”, la Medalla 40 Aniversari del Centre d’Estudis
Martians, la Distinció per la Cultura Nacional i l’Orde “Carlos J. Finlay.”

Esta visita forma part d’una invitació organitzada pel MESC (Moviment Estatal de Solidaritat amb Cuba) per a donar suport al treball del Centre d’Estudis Martians i la seua relació amb institucions espanyoles com les Càtedres José Martí de Sevilla i Saragossa, entre altres. Precisament, els dies 4 a 6 d’octubre tindrà lloc en Torremolinos (Màlaga) la XVII Trobada Estatal de Solidaritat amb Cuba, en el qual participaran 150 activistes de les 63 organitzacions del MESC, i on la directora del CEM *Marlene Vázquez donarà una conferència sobre el pensament del llibertador cubà. El Centre d’Estudis Martians (CEM) és una institució acadèmica, fundada el 19 de juliol de 1977, que té com a missió investigar la vida de José Martí, així com el seu pensament i obra i la vigència de la seua cosmovisió. A més, coordina investigacions afins a Cuba, contribuïx a la difusió i el coneixement del llegat martià i vela per la recopilació i restauració dels manuscrits i les primeres edicions dels llibres, fotografies i altres documents i objectes de José Martí.

Un important mitjà per a la difusió i estudi del pensament, vida i obra de José Martí el constituïxen les Càtedres Martianes en diversos països. Les Càtedres Martianes es constituïxen principalment en universitats, on existix un potencial científic que permet realitzar investigacions relacionades amb personalitats destacades de “Nuestra América”, les que destinen un pressupost per al seu funcionament i segons les característiques i estructura, s’han adscrit a algun Institut o Facultat, ja siga de Ciències Socials, Història o Lletres.